Wędzarnie Borniak. Prosty sposób na przygotowanie zdrowych potraw bez konserwantów i chemicznych dodatków

Wędzarnie Borniak. Prosty sposób na przygotowanie zdrowych potraw bez konserwantów i chemicznych dodatków

Promocja i Reklama

Wędzenie to proces aromatyzowania, gotowania i konserwowania żywności poprzez wystawianie jej na działanie dymu z płonącego lub tlącego się materiału, najczęściej drewna. Wędzenie żywności to wielowiekowa praktyka, która, jak udowodniono, dodaje produktom spożywczym smaku i nadaje im ciekawą teksturę. Wędzenie mięsa i ryb należy do metod stosowanych od czasów starożytnych. Dym nadaje jedzeniu subtelny smak, jednocześnie zatrzymując wilgoć i dodając charakterystyczny aromat do gotowego produktu.

Dlaczego warto jeść wędzone produkty? Wędzarnie elektryczne Borniak

Wędzone potrawy mają wyjątkowy smak. Wędzenie jest również świetnym sposobem na konserwację mięsa, ryb i warzyw. Proces wędzenia żywności polega na wysuszeniu jej w wysokiej temperaturze, a następnie dodaniu aromatu dymu.

Istnieją trzy główne rodzaje wędzenia: na zimno, na gorąco i kombinowane. Żywność wędzona na zimno jest często nazywana „surową”, ponieważ nie jest gotowana przed wędzeniem. Żywność wędzona na gorąco – jak można się domyślić – jest gotowana przed rozpoczęciem procesu wędzenia. Wędzenie kombinowane łączy powyższe metody, przy czym część produktów jest surowa, a część gotowana.

Wędzonki mogą być spożywane w „czystej” postaci lub używana w przepisach, które wymagają wędzonych składników, takich jak gulasze, zupy i sosy.

Warto też pamiętać, że jeśli wędzimy jedzenie sami, mamy pewność, że to, co zjemy, będzie zdrowe. Kupna żywność często zawiera konserwanty i mnóstwo chemicznych dodatków, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Przygotowując wędzone produkty według własnej receptury, możemy uniknąć spożycia szkodliwej chemii.

Wędzarnie Borniak. Prosty sposób na przygotowanie zdrowych potraw bez konserwantów i chemicznych dodatków

Wędzarnie Borniak – dlaczego warto rozważyć zakup wędzarni elektrycznej? Wędzenie produktów w domowych warunkach

Jednym z powodów, dla których warto używać wędzarni elektrycznej, jest bezpieczeństwo. Urządzenie to nie wymaga żadnego paliwa ani otwartego ognia, aby działać, co czyni ją znacznie bezpieczniejszą niż np. wędzarnia na węgiel drzewny. Nie trzeba wchodzić w kontakt z ogniem – wędzarnie Borniak są tak skonstruowane, żeby były maksymalnie proste w obsłudze. Wędzenie rozpoczyna się za sprawą naciśnięcia jednego przycisku. Zrębki wędzarnicze zaczynają się tlić, wytwarzając dym, a sam proces wędzenia przebiega automatycznie. Wędzarnia elektryczna wytwarza również mniej ciepła niż jej odpowiedniki, co oznacza mniejsze ryzyko poparzenia się o gorące powierzchnie podczas obsługi sprzętu lub serwowania jedzenia.

Istotne jest też to, że wędzarnia elektryczna Borniak to sprzęt uniwersalny. Przy użyciu wędzarni można przyrządzać prawie wszystko – mięso, ryby, drób, sery czy warzywa. Wszystko zależy jedynie od naszej inwencji i preferencji. Wędzarnia Borniak to sprzęt, który pozwoli przygotować pyszne dania dla każdego – zarówno dla tych, którzy lubią raczyć się smakiem wędzonych mięs, jak i dla wegetarian, preferujących warzywa i owoce.

Wędzarnie Borniak. Prosty sposób na przygotowanie zdrowych potraw bez konserwantów i chemicznych dodatków

Wędzarnie elektryczne Borniak – przemyślana konstrukcja wędzarni. Jak zbudowane jest urządzenie do wędzenia?

Dzięki temu, że wędzarnie Borniak są doskonale przemyślane pod względem konstrukcyjnym, są bardzo proste w obsłudze i mogą ich używać nawet osoby, które wcześniej nie miały do czynienia z podobnym sprzętem. Elementy z blachy nierdzewnej sprawiają, że wędzarnię łatwo utrzymać w czystości, ponadto jest ona odporna na warunki atmosferyczne.

Szafa wędzarnicza w wędzarni Borniak pozwala na jednoczesne wędzenie kilku produktów żywnościowych. Dzięki temu oszczędzamy sporo czasu, przygotowując równocześnie mięsa i sery. Możemy za jednym razem uwędzić kilka produktów.

Warto też wspomnieć o urządzeniu, jakim jest generator dymu. Jego zadaniem jest – oczywiście – wytwarzanie dymu, bez którego nie mógłby się w ogóle odbyć proces wędzenia. Wystarczy umieścić w odpowiednim miejscu zrębki wędzarnicze (wytwarza się je z drzew liściastych, więc są naturalnym materiałem) i wcisnąć przycisk, a generator dymu zacznie robić swoje. Spalanie zachodzi samoczynnie, jednak możliwa jest regulacja dymu – wystarczy ustawić pokrętło w odpowiedniej pozycji.

Wędzarnie Borniak umożliwiają wędzenie pysznych potraw w warunkach domowych. Każdy, kto ceni sobie zdrowie i chce przygotować smaczne mięsa, sery czy wędliny bez użycia chemii i konserwantów, powinien zdecydować się na zakup wędzarni.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments